Hur kan terapi hjälpa dig?
Med ett brett utbud av psykologiska terapimetoder hjälper vi dig att möta dina utmaningar. Som legitimerade psykoterapeuter har vi expertis och specialisering inom psykoterapi och arbetar alltid för att skapa en trygg och stödjande miljö där du kan få hjälp.
Våra Terapimetoder
Vi arbetar integrativt och använder en kombination av olika evidensbaserade terapimetoder som psykodynamisk terapi (PDT), kognitiv beteendeterapi (KBT), schematerapi, parrådgivning, ISTDP (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy) och relationsinriktad psykoterapi. Detta gör att vi kan anpassa behandlingen efter varje individs unika behov och främja personlig utveckling och bättre relationer.
Familjerådgivning
Familjerådgivning är en form av stöd och terapi som riktar sig till familjer och par som upplever problem eller konflikter i sina relationer. Syftet är att förbättra kommunikationen, förståelsen och samarbetsförmågan mellan familjemedlemmar eller mellan partners. Genom samtal med en utbildad terapeut kan familjen utforska sina känslor, behov och förväntningar, och arbeta med att lösa eller hantera de problem som uppstår i relationen. Familjerådgivning kan handla om allt från konflikter i parrelationer till svårigheter med föräldraskap, barnuppfostran, och samspelet mellan olika familjemedlemmar. Terapeuten hjälper familjen att identifiera mönster av negativt beteende och kommunikation och uppmuntrar till nya sätt att interagera på. Målet är att öka förståelsen för varandras perspektiv och stärka relationerna för att skapa en mer harmonisk familjedynamik. Rådgivningen kan vara kortare eller längre beroende på familjens behov. Det kan också innefatta fördjupad behandling om svårare problem som missbruk, psykisk ohälsa eller tidigare trauman påverkar familjen. Terapin ger ett tryggt utrymme där alla kan uttrycka sina känslor och tankar utan rädsla för dömande.
Intensive short-term Dynamic Psychotherapy
ISTDP (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy) är en evidensbaserad psykoterapimetod som fokuserar på att snabbt identifiera och bearbeta underliggande emotionella blockeringar och omedvetna konflikter. Terapin syftar till att hjälpa individen att få kontakt med och bearbeta undertryckta känslor, vilket kan leda till djupgående och varaktig förändring. Genom att arbeta intensivt och fokuserat på här-och-nu-dynamik hjälper ISTDP klienten att förstå sina känslomässiga reaktioner och lösa inre konflikter som ofta påverkar beteenden och relationer. Metoden kombinerar tekniker från psykodynamisk terapi med en strukturerad och målinriktad arbetsmetod, vilket gör den effektiv för att behandla en rad psykiska problem som ångest, depression, relationssvårigheter och trauma. ISTDP är särskilt användbar för personer som har fastnat i negativa mönster och söker snabbare och mer direkt terapeutisk förändring. Terapin är ofta kortvarig men intensiv, och fokuserar på att uppnå varaktiga resultat genom att lösa djupare emotionella hinder.
Interpersonell Psykoterapi
Interpersonell psykoterapi (IPT) är en relationell psykoterapeutisk metod, men som till skillnad från relationell psykoterapi inte fokuserar på det som händer i rummet mellan terapeut och klient utan fokus ligger på relationerna utanför terapirummet. Inom relationell psykoterapi mäts måendet mellan tillfällena och fokus på vad som hänt relationellt kring klienten sedan det tidigare terapitillfället är särskilt viktigt. Inom den interpersonella psykoterapin kopplas psykiskt dåligt mående till hur vi haft det relationellt i vår tillvaro och målet är att förbättra exempelvis kommunikationsstrategier gentemot andra, oavsett om det är chefen eller en partner likväl som att förbättra förutsättningarna för att minska exempelvis ensamhet för att kunna må bättre. IPT används för en bred repertoar av psykiska problem så som till exempel olika former av sorgetillstånd, PTSD, depression och ångest. Interpersonell psykoterapi är en strukturerad metod och består av ett bestämt antal tillfällen där de psykiska symtomen mäts över tid.
Kognitiv beteendeterapi
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en terapimetod som fokuserar på att förändra negativa tankemönster och beteenden som bidrar till psykiska problem samt att kunna hantera känslor på ett funktionellt sätt. Genom att identifiera och utmana negativa tankar, känslor och beteenden lär sig klienten att ersätta dem med mer realistiska och funktionella alternativ. Genom att även identifiera vad de står för så kan egna behov också tillgodoses på ett bättre sätt . KBT hjälper individen att utveckla nya beteenden och strategier för att hantera stress, ångest, depression och andra psykiska svårigheter. Terapin är ofta kortvarig och målinriktad, och ger verktyg för att hantera vardagliga problem och förbättra livskvaliteten. KBT är särskilt effektiv vid behandling av ångest, depression, fobier, tvångstankar och PTSD.
Psykodynamisk psykoterapi
Psykodynamisk psykoterapi, (PDT) är en evidensbaserad behandlingsmetod som skräddarsys för varje individ. Terapin fokuserar på att förstå och bearbeta individens beteendemönster och problem genom att arbeta med känslor, tankar och relationer. Målet är att öka självkännedom och skapa förändring genom att minska inre motstånd och lösa konflikter. En viktig del är att synliggöra de livsmönster som påverkar individens nuvarande liv och relationer. I PDT arbetar terapeuten och patienten tillsammans för att utforska känslor och tankar som är aktuella i patientens liv. Vid svåra trauman fokuseras arbetet på att bearbeta dessa erfarenheter och deras påverkan på nuvarande relationer. Psykodynamisk korttidsterapi (12–20 sessioner) har visat sig effektiv vid behandling av depression, ångest, social fobi och ätstörningar, medan långtidsterapi är mer effektiv vid allvarligare psykiatriska tillstånd som anorexi och borderline. Behandlingen är mest framgångsrik för personer som aktivt vill förstå sig själva och förändras. Terapin kan anpassas för både kortare och längre tidsperioder beroende på individens behov och förmåga att relatera och reflektera.
Parrådgivning
Parrådgivning är en terapiform som riktar sig till par som upplever svårigheter i sin relation och vill arbeta med att förbättra kommunikationen, förståelsen och närheten mellan varandra. Genom samtal med en erfaren terapeut får paret möjlighet att utforska sina konflikter, känslor och behov, samt utveckla nya strategier för att hantera utmaningar på ett konstruktivt sätt. Målet med parrådgivning är att stärka relationen, öka empatin och förbättra förmågan att lösa problem tillsammans. Det kan handla om att hantera konflikter, förbättra intimiteten, bearbeta svartsjuka eller hantera förändringar som påverkar relationen, såsom föräldraskap eller livskriser. Parrådgivning kan hjälpa till att återställa eller fördjupa förbindelsen, vilket ger en grund för ett mer harmoniskt och hållbart förhållande.
Relationell psykoterapi
Relationell psykoterapi fokuserar på hur våra relationer – både de vi har med andra och med oss själva – påverkar vårt psykiska mående. Terapin bygger på idén att det mellan människor uppstår känslor, tankar och reaktioner som påverkar hur vi mår och beter oss. Genom att utforska och förstå dessa relationella mönster och reaktioner i terapirummet så kan vi bli mer medvetna om hur de påverkar våra nuvarande relationer och vår självbild även utanför terapirummet. I relationell psykoterapi arbetar terapeuten och klienten tillsammans för att skapa en trygg och stödjande terapeutisk relation där alla former av reaktioner hos både terapeut och klient utforskas för att se vad det är som händer i det relationella sammanhanget bägge är i. I relationell psykoterapi tas även olika former av motstånd, skav i den terapeutiska relationen eller känslor av t ex avvisanden emot på ett nyfiket, utforskande och icke dömande sätt. Så kallade alliansbrott och olika former av ”skav” i relationen mellan klient och terapeut anses värdefulla markörer för hur det kan bli mellan människor. Inom relationell psykoterapi är det en jämn balans mellan klient och terapeut där terapeuten förhåller sig öppet och intresserat inför att det egentligen är klienten som är den som har svaren eller att de bägge utforskar vad detta kan stå för, både inom terapeuten och inom klienten. Ofta sker samma reaktioner inom klienten och åstadkommer liknande reaktioner hos dem denne möter även i livet utanför terapirummet och genom att utforska detta så kan terapeut och klient mer förstå sig på hur det blir för klienten i vissa sammanhang, samtidigt som de tillsammans kan hitta andra sätt för patienten att förhålla sig till alternativt faktiskt ringa in vad som är bra och kanske talar om något viktigt för klienten, som t ex att sätta gränser och att uttrycka sina känslor och tankar på ett mer konstruktivt sätt. Denna terapi kan vara särskilt användbar för dem som upplever svårigheter i relationer, i förhållandet till sig själva eller har problem med att förstå eller uttrycka känslor och den utgår ifrån att hur vi mår påverkas av en relationell kontext. Inom relationell psykoterapi sker arbetet och förståelsen för det som sker utifrån nutid och fokuserar inte så mycket på inlärningsmönster eller klientens relationella historia. Det som kallas Brief Relational Therapy (BRT) eller Relationell korttidsterapi (RKT) löper oftast över cirka 30 sessioner och är både strukturerad och tidsbegränsad samt väl beprövad.
Schematerapi
Schematerapi är en integrativ terapimetod som kombinerar tekniker från kognitiv beteendeterapi, psykodynamisk terapi och emotionellt fokuserad terapi. Den riktar sig exempelvis till personer med långvariga psykologiska svårigheter, ofta orsakade av negativa livserfarenheter eller otrygga uppväxtvillkor. Schematerapi fokuserar på att identifiera och förändra maladaptiva “scheman” – med det menas djupt rotade mönster av tankar, känslor och beteenden som utvecklas tidigt i livet och påverkar vårt sätt att hantera relationer, stress och andra tillstånd senare i livet. Terapin hjälper individen att förstå hur dessa mönster lärts in under lång tid och hur de kan bearbetas för att i det vuxna livet utveckla mer hälsosamma och funktionella sätt att relatera till sig själv och andra. Schematerapi är särskilt effektiv vid behandling av personlighetssyndrom, relationella problem och långvariga emotionella svårigheter.
Sexologi
Sexologi är en tvärvetenskaplig disciplin som studerar sexualitet, inklusive biologiska, psykologiska, sociala och kulturella aspekter. Den omfattar forskning och behandling av sexuella problem, störningar och frågor om sexuell hälsa. Sexologer arbetar med att förstå och främja en hälsosam och tillfredsställande sexualitet för individer och par. Behandlingsområden kan vara sexuella dysfunktioner, relationella problem, identitet och könsfrågor, samt sexuella trauman. Sexologi fokuserar på att främja öppenhet, kommunikation och acceptans i sexuella relationer. Det kan också innebära att hjälpa människor att förstå och hantera sin sexualitet på ett sätt som är positivt och respektfullt mot både sig själva och andra. En sexolog kan använda olika metoder som terapi, rådgivning och utbildning för att stödja individer i att förbättra sin sexuella hälsa. Sexologi innefattar även frågor om samtycke, sexualundervisning och prevention av sexuella sjukdomar.
Traumabehandling
Traumabehandling syftar till att hjälpa personer att bearbeta och återhämta sig från svåra och ofta långvariga effekter av trauma. Traumatiska upplevelser kan leda till en rad psykiska problem, inklusive ångest, depression, PTSD och känslomässig dysreglering. Behandlingen fokuserar på att hjälpa individen att förstå och bearbeta de känslor och tankar som uppstår som en följd av traumat, samtidigt som den stärker förmågan att hantera svåra minnen och känslor. Vanliga metoder inom traumabehandling inkluderar kognitiv beteendeterapi (KBT), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), och psykoterapi baserad på trygghet och stabilisering. Vi använder oss också av en metod som heter Written Exposure Therapy (WET) där den som lider av PTSD får skriva om traumat efter en viss manual och på så sätt på ett försiktigt och tryggt sätt exponera sig för det som hänt med syfte att hjärnan ska lära om kring situationen och inte försvara sig genom traumareaktioner. Genom att arbeta med trauma i en säker och stödjande miljö kan individen återfå kontroll över sitt liv och bygga en mer positiv framtid. Traumabehandling kan vara en lång process, men med rätt stöd och verktyg kan människor läka och återfå känslomässig balans och välmående.
Vi hjälper dig hitta rätt.

Välkommen till Kämpe
Vi hjälper dig hitta en metod och samtalskontakt som passar för dig och dina behov.